Restauratie en onderhoud

20 21

Vanaf 1974 kwamen de eerste havenkranen in de museumcollectie. In 2002 werden de kranen als monument beschermd, wat restauratie mogelijk maakt dankzij de steun van de Vlaamse overheid.

In een eerste fase krijgt elke kraan een grondige schoonmaak, en worden de staalconstructie en de houten cabines hersteld en herschilderd. Zo zijn de kranen terug toonbaar, veilig en bestand tegen verdere aftakeling. Deze fase startte in 2008. In een tweede fase wordt het mechanisme gerestaureerd: motoren, elektrische uitrusting, draaiende delen, lieren, kabels, …

Het is de bedoeling om in de toekomst demonstraties te kunnen geven van de technologie uit de voorbije 100 jaar.

Kranen terug in werking brengen is erg complex. Verouderde machines voldoen niet meer aan de veiligheidsnormen van vandaag. En kranen in bedrijf houden, al is het maar voor demonstratie, vergt heel wat jaarlijkse kosten voor onderhoud, energie en keuringen.

VRIJWILLIGERS

Om de kranencollectie ook in de toekomst in stand te houden,  heeft het MAS altijd een sterke groep vrijwilligers nodig. Meld je aan indien je wil en kan bijdragen: vrijwilligers@stad.antwerpen.be

SPONSORS

Bedrijven of personen kunnen steunen  met technische of logistieke ondersteuning, of met een financiële bijdrage. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar op de projectrekening  BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting, met gestructureerde mededeling ***128/2748/00018***.

Logo Werkvormm

 

 

Talentenwerf_raster_logo_1414x800